Fremtiden skulle sikres
Da Carl Edvard Mogensen døde i juni 2019, 95 år gammel, havde han fremtidssikret sit helt eget bornholmske ”Matador-eventyr”.
I 2015 genåbnede Hotel Ryttergården som et, som det blev beskrevet, visionært konferencehotel, med navnet Hotel Green Solution House, nu Hotel GSH.
Efter flere års forhandlinger var lykkedes at samle Hotel GSH, Fredensborg Badehotel og Griffen Spahotel under én hat. De to sidste hoteller havde ellers været ejet af Calles nærmeste konkurrent Birte Jensen, som i øvrigt også var travkusk tilbage i 1960 under navnet Birte Lund.
C. E. Mogensen overrækker sejrsbuket til en anden Lund, her nemlig Betina Lund i 1987. Foto: Arkiv.
Green Solution House, Hotel GSH, der i 2022 vandt prisen som årets byggeri i Danmark, er ligesom Fredensborg Badehotel og Griffen Spahotel, ejet af Carl Edvard Mogensens Fond, og drives som Bornholm Hotels ApS med Trine Richter som direktør.
På væggen i receptionen på Hotel GSH hænger et stort foto af Calle og hans hustru Rose, og på væggen her er også en tekst, der fortæller, hvordan de først skabte Motel Ryttergården, der senere skulle blive til Hotel GSH.
Ikke ”bare” et motel og hotel, men et konferencecenter på Bornholm, bygget som et showroom for bæredygtige og grønne løsninger. En af ideerne med stedet var nemlig at vise, hvordan man både bygger og driver et konferencested bæredygtigt.
Calles drøm var netop et stort konferencecenter, og det lykkedes – til sidst.
Selv om Calle udover sin grund og bygninger også indskød penge i projektet, så var der meget langt op til 200 millioner kroner, som det nye projekt var anslået til at koste i forudberegningerne.
Calle i sit es - til trav! Foto: Arkiv
–Så der i 2009-10 var det sin sag at overbevise investorer og fonde om, at de skulle skyde penge i et konferencecenter på en finanskriseramt ø som Bornholm, der ikke havde tradition for erhvervsturisme, har direktør Trine Richter fortalt til Bornholms Tidende. Hun har været med hele vejen fra 2010, da ideen begyndte så småt at tage form til i dag.
-Calle var en meget beskeden mand – og titlen som hotelkonge var aldrig noget, han ville have brugt om sig selv. Han ønskede udvikling, ikke et kongerige, forklarede Trine Richter til Bornholms Tidende.
Den fond, som nu ejer Bornholm Hotels, var allerede etableret flere år tidligere. Calle og Rose havde lavet Carl Edvard Mogensens Fond, som blandt andet havde fremtidssikret ejerskabet af Hotel Ryttergården. Fonden skulle/skal fremtidssikre hotellet/hotellerne. Det overskud, som hotellerne skaber, bliver således ikke trukket ud af fonden, men bliver i stedet brugt til konstant at udvikle Hotel GSH, Griffen Spahotel og Fredensborg Badehotel.
Fondens formål beskrives således: Fondens formål er via videreførelse af de af stifteren drevne virksomheder at anvende afkastet herfra til ydelse af legater til unge landmænds uddannelse, studierejser m.v. samt legater til støtte for uddannelse af unge indenfor hotel- og turistbranchen samt til fremme af travsporten på Bornholm. Ansøgere med familiemæssig tilknytning til Bornholm har fortrinsret til modtagelseaf legater fra fonden.
I bestyrelsen og direktionen sidder Erik Munch Hansen og Rose Mogensen. Desuden bestyrelsesformand Morten Rindtoft Hartelius, Hjarne Rasmussen og Tim Kofoed Stender.
Vinder af Calles Cup 2006. Houdini med Tine Frost Nielsen, Stefan Lind-Holm og Calle. Foto: Arkiv.
Man kan læse mere om etableringen af Hotel GSH og Bornholms Hotel i to artikler bragt i Bornholms Tidende december 2022.
Calle var med til det hele
Calle er blevet betegnet som garvet og dygtig forhandler, selv om at han på det tidspunkt var over 90 år, da de første forhandlinger om de nye tiltag begyndte.
Den 23. april 2015 blev en stor dag for ham. Da indviede han sammen med kronprins Frederik det nye Ryttergården, nu Green Solution House, og dermed havde Calle fået ønsket om et konferencecenter opfyldt.
Hvordan er det nu man klipper den røde snor over? C. E. Mogensen, Kronprinsen og Trine Richter indvider Hotel GSH. Foto: Arkiv.
Men i de kommende år arbejdede Calle forsat for et køb af Griffen Spahotel og Fredensborg Badehotel.
-Vi skal tænke langsigtet, lød det fra næsten 95-årige Mogensen!
I foråret 2019 skete det, som før nævnt. Da købte Calle via fonden Griffen Spahotel og Fredensborg Badehotel. Bornholms Hotels ApS var en realitet.
Nogle måneder senere døde Carl Edvard Mogensen, han havde stadig livsmodet, og hjernen var stadig frisk.
–Calle sagde gerne, at han traf sine bedste beslutninger efter, at han var blevet 85 år. Han tænkte aldrig på, at han var oppe i årene. Hans visioner var langsigtede, og han var knivskarp til det sidste, fortalte Trine Richter i 2022.
-Calle var god at tale med, og jeg havde gerne ønsket, at han var blevet mindst 100 år, så han havde oplevet, at vi har fortsat udviklingen i hans ånd. Han ville have været stolt, hvis han havde overværet, at Hotel GSH i december 2022, for anden gang, modtog prisen som Årets Erhvervsbyggeri Danmark.
-Han var en meget beskeden mand, men jeg er da sikker på, at hvis han var her i dag, så ville han også være stolt over den udvikling, som han og Rose skabte grundlaget for. I dag er der over 150 medarbejdere i Bornholm Hotels ApS.
Ikke kun i Rønne har C. E. Mogensen investeret gennem årene. Også mange andre steder på Bornholm, f. eks. i Gudhjem og i Hotel Balka Strand for år tilbage.
Rose Mogensen fortæller
-Travet var og blev Calles hjertebarn, fastslår Rose Mogensen. Også selv om han i perioder droslede ned for travaktiviteterne, og tidligt stoppede som kusk. Men som Calle selv har udtalt, så var forretningen, og dens indtjening, forudsætningen for de investeringer han kunne foretage indenfor travsporten.
-Og det med at stifte gæld, nej, det gjorde han ikke, det kunne der ikke være tale om, understreger Rose Mogensen, der i mange af årene bl.a. stod for regnskabet og personalepleje.
Rose og Carl Edvard Mogensen. Foto: Arkiv
Målrettet og ambitiøs
-Min mand var ambitiøs og meget målrettet, han troede virkelig på de ting, han foretog sig, lyder det fra Rose Mogensen. Ham kunne man ikke sådan løbe om hjørner med, og sådan var han højt op i alderen. Hjernen arbejdede stadig på højtryk til det sidste. Til sidst begyndte det at knibe med fysikken, men livsgnisten og livslysten bevarede han hele tiden.
-Vores store ønske om at få børn, fik vi aldrig opfyldt. Desværre, for det var noget, vi gerne ville have haft. Men sådan skulle det ikke være. Rose og Calle Mogensen tog hvert år i oktober måned sydpå for at holde en fælles ferie.
-Vedrørende travhestene efter de første år, hvor de stod på dels St. Hallegård i Aaker, og siden på Hotel Ryttergården, kom de sidste heste ofte til træner Frank Mikkelsens træningscenter i Ibsker, og de to fik et nært forhold, fortæller Rose Mogensen, der stadig nyder at komme på travbanen, især på de store løbsdage.
Tasja Hallegård har vundet 3-års mesterskabet. Kusk Niels Mikkelsen. Foto: Arkiv
Carl Edvard Mogensen var medlem af bestyrelsen i Bornholms Travselskab i perioden 1966 til 1988. I 2000 blev han æresmedlem i selskabet. I 2006 kørtes første gang storløbet Calles Cup, siden med forskellige løbsnavne, og med efter bornholmske forhold en stor præmiesum. Her ville Calle hylde det bornholmske travopdræt.
C. E. Mogensen blev Æresmedlem i Bornholms Travselskab i år 2000. Foto: Arkiv
På fredag køres Bornholm Hotels Calles Cup, men løbsdagen slutter ikke ved det sportslige. Efter løbenes afslutning er der spisning og fest, og til det formål er der booket et svensk danseorkester, helt i Calles ånd.
Calle i vindercirklen i 2010. Vinder Lady Reverse med Martin Sjøholm Jensen.
Hermed slut på tre artikler om Carl Edvard Mogensen.
Af Kenn Erik Bech