Farvel til Carsten Jørgensen

Den sidste kendte travkusk, der kørte på premieredagen i juni 1960, Carsten Jørgensen, er stille sovet ind, 87 år gammel.

 

-Han fulgte med i travsporten til det sidste. Carsten blev indlagt i fredags, men ville kun indlægges, hvis han kunne komme hjem tirsdag, så han kunne se trav om aftenen. Det nåede han så ikke, idet han sov ind mandag morgen, oplyser svigersønnen Jørn Sonne Hansen.

 

Han havde sin sidste hest, Spiderman Flamingo, til det sidste, og han var en af de ældste virkende som træner af egen hest i Dansk Travsport.

Carsten Jørgensen

Trænede travheste i 63 år

Carsten Jørgensen kørte sit første travløb den 19. juni 1960 i 2. løb med den 12-årige hoppe New Bell. Det var den dag da travbanen på Bornholm afholdt sin første officielle travdag.

 

Sin første sejr vandt han den næstfølgende løbsdag med samme New Bell, et løb han altid huskede med stor glæde. 48 år og 188 sejre senere kørte Carsten Jørgensen sit sidste løb i oktober måned 2008, da han faldt for den da gældende aldersgrænse for kuske i løb, men han trænede sin hest fra sin ejendom i Østermarie helt til 2023. I hans sidste start blev det til en tredjeplads med Dixon. Spiderman 
Flamingo fik sin sidste start den 29. august 2023.

 

Carsten Jørgensen har tidligere til Bornholms Brand Park fortalte om sit lange liv i travsporten, og som vi gengiver her:

 

Starten

Det med travhestene startede tilbage i 1958, hvor Carsten Jørgensen var en tur på travbanerne i København. Her købte han den ældre travhoppe New Bell, der først og fremmest skulle bruges som ridehest.

- Jeg er født med heste, det har altid været en del af mit liv, så det var naturligt at starte i de nye travløb i 1960. Carsten Jørgensen blev hurtigt en af de mest oftest startende kuske på travbanen. Ikke kun med sine egne heste, New Bell og Tyrk, men kørte også for andre hesteejere, der ikke havde kørelicens.

- Dengang havde hesteejerne deres egne kuskefarver, så det var et farligt kommers med at skifte nye trøje til de forskellige løb, husker Carsten Jørgensen. Hjelm var ikke påbudt dengang, så man skulle også huske at skifte kasket. De første år kørte Carsten Jørgensen i rød trøje med sort hue, senere blev det den kendte grønne trøje 
med hvidt skærf, mens ejerpseudonymet hed Stald S. V.

En af de største hesteejere Carsten Jørgensen kørte for var A. Schou-Hansen, Svaneke, en overgang formand for hesteejerforeningen. Han ejede bl. a. hoppen Flying Upmann, der i sen alder blev en af Carsten Jørgensens helt store sejrsheste i 
flere år.

Carsten Jørgensen med Dixon

Grand Prix-sejr

På Bornholm er det blevet til 187 sejre, og nogle af hans bedste heste var Aksel Christoffersens Rusty Chorus og Carsten Jørgensens egne, Aubergine og Hamlet. Med sidstnævnte vandt han sin største sejr; det var i Dagbladet Bornholmerens Grand Prix, og med samme Hamlet vandt Carsten Jørgensen sin eneste sejr uden for 
Bornholm. Det skete på Amager Travbane.

Carsten Jørgensen deltog fem gange i Bornholmsmesterskabet med hestene Tyrk (2 gange), Aubergine, Hamlet og Luxor Hof, dog uden at nå i Top Tre.

 

Carsten Jørgensen lykønskes af banens tidligere formand C.P Lund

 

.

Carsten Jørgensen skal bisættes fra Rønne Kapel den 2.8 kl. 11.

.

Bornholms Travselskab og Bornholms Brand Park kondolerer de nærmeste og siger tak til Carsten Jørgensen for hans store indsats i den bornholmske travsport.