Ole Møller som travkusk i 40 år – og med både glæder og skuffelser

Ole Møller som travkusk i 40 år – og med både glæder og skuffelser

2024 var et skelsættende år for Ole Møller, der dels rundede de 60 år, og dels kunne han konstatere, at det var 40 år siden han begyndte som travkusk. Men allerede som 6-7-årig stiftede han de første bekendtskaber med travheste, og efter nogle år begyndte besøgene ind til travbanen i Almindingen. I tidens løb har Møller haft del i mange anpartsstalde, som der har været en del af på Bornholm, også tilbage i tiden. Her i 2025 er Ole Møller stadig aktiv som kusk, om end der er droslet meget ned på antal af køreture i travløbene.

Barndomshjemmet lå i Årsdale, et fiskerhjem, populært sagt var der fisk og ikke travheste!

Men ikke langt derfra ligger Frennegård, og her kom Ole og hans søskende ofte på besøg om eftermiddagen, når de blev passet af deres mormor. Mødet her med travmanden, nu afdøde Jens Emil Mortensen, og hans heste blev på sin vis skelsættende for indgangen til sporten. Det bragte Ole Møller videre til Klintebygård i Ibsker, hvor Mikkelsen-familien i den grad havde gjort deres indtog i travsporten, og oven i købet straks med stor succes. ”Seniorchefen” var Niels Mikkelsen, med børnene Frank, Jane og John, alle stærkt involveret i sporten. Venskaber blev skabt, og som stadig holder den dag i dag.

Vi hopper nu frem til 1984, hvor den første travhest erhverves, navnet er Ditman Skovlund. Året er også det år, hvor Ole Møller, i øvrigt sammen med vennen John Mikkelsen, erhverver sig amatørlicens - med fuld ret til at deltage i travløbene.

Den første kuskesejr kom i 1985, da blev til to årssejre, og det var netop med Ditman Skovlund. De næste heste, der kom ind i stalden hos Ole Møller var de to H-heste, Hinkestenen og Hatrick Guy. Specielt den sidste blev det stor succes med.

Nideal II med Ole Møller

En andenplads i Bornholmsmesterskabet til Hatrick

Først ankom det stabile røde Francis Senator-afkom, Hinkestenen. Den var oprindeligt født med navnet Hart Garbo, men en lille anpartsstald omdøbte den til Hinkestenen, efter et værtshus i København. Det var simpelthen umuligt for dens kuske at ”drive” denne hest over i galop, og det nød denne skribent godt af, da hesten blev erhvervet af Ole Møller.

Hatrick Guy, med en superafstamning, var næste hest, og den debutsejrede med et brag på Bornholms Brand Park. Det var i Åbningsløbet i 1988, hvor det var Frank Mikkelsen, der sad bag. I de kommende år havde Ole Møller og kompagni, under ejerpseudonymet Stald Nyvad, stor glæde og fornøjelse af Hatrick Guy.

Hatrick Guy og Ole Møller blev f.eks. en flot nummer to i Bornholmsmesterskabet 1988 efter Herguth Klinteby/Niels Mikkelsen. Mikkelsen-navnet var der også dette år i BM på både tredje- og fjerdepladsen i form af Frank og John Mikkelsen med hestene, Flying Klinteby og Helle S. Hatrick Guy startede igen i Bornholmsmesterskabet i 1990.

I alt vandt Hatrick Guy 25 sejre på Bornholm, og havde, inden ankomsten hertil, vundet 14 sejre.

 

Flere gode heste i Møller-stalden

Der har været mange heste gennem tiderne i Møller-stalden, hvor bror Jørn Møller også var aktiv som medhjælper, medtræner og ejer, nogle heste også som aleneejer, men aldrig som kusk i løbene.

-Det var en stor fordel at være sammen ham, og det gav et dejlig brødresammenhold, fortæller Ole Møller om de disse år. Jeg fik lov til at køre, og det gik jo både op og ned, men uanset hvordan det gik, så var min bror altid en stor støtte.

Nittere blandt staldens indkøbte har der også været nogle af, men her koncentrerer vi os kun om de bedste heste.

Der var en hest som Persong, der var ejet af Jørn Møller alene. Den vandt i alt 23 sejre, heraf otte sejre både i 1993 og 1995. Der var også en hest som amerikaneren Ballroom Dandy, hvor det var trioen Jørn Møller og Ole og hustru Lone Møller, der var ejere.

Jens Emil Mortensens Frisco-heste har der været en del af gennem årene hos Jørn og Ole Møller. En af dem var den stærke vallak Bundy Frisco, der blandt flere sejre, vandt en meriterende sejr for Ole Møller over den lange distance, 3600 meter!

Ax Høgh og Sisse K var to heste, der blev yderst sejrrige. Med Ax Høgh, ejet af Jørn Møller, blev det i alt til ikke mindre end 25 sejre, fem af var med Mikkelsen-brødrene som kuske. Granada-hoppen Sisse K, opdrættet af John Mikkelsen, står opført med hele 32 sejre. Af disse har Ole Møller vundet omkring 11 sejre. Men nu kommer vi til den mest vindende af alle heste.

 

Den grimme ælling blev årets hest

Amadillo C N var navnet, og den blev i 2017 kåret som Årets Hest. Med ti sejre i 15 starter og sejre i flere af de store veldoterede løb, f.eks. Erling Rügge Memorial, var det ikke den store overraskelse, at Amadillo C N blev valgt til Årets Hest det år.

Medejer Thomas Olsen har fortalt, at Amadillo C N fulgte med som "tvangsmedkøb", da han og Ole Møller erhvervede samme opdrætters Avanti C N.

- Hele handlen skete i et festligt lag sammen med familien Møller. Vi var nok alle blevet lidt overstadige efter at have været ude og finde et par juletræer, og hvor det bagefter nok var kommet rigeligt med rødvin på bordet.
- Vi kiggede jo hele tiden efter nye heste, og øjnene var faldet klart mest på hoppen Avanti C N. Men handlen gik kun i orden den festlige aften fordi opdrætterparret, Gerda og Carsten S. Nielsen, sagde at handlen var under forudsætning af, at vi skulle tage Amadillo C N med i handelen, mindes Thomas Olsen.

 

Gennembruddet til Amadillo

Og resten af historien er stadig velkendt nu. Avanti C N kunne ikke finde rundt på Bornholm, men det kunne Amadillo C N. Den grimme ælling blev til en smuk svane, og gennembruddet kom. Hesten vandt løb på stribe, over forskellige distancer, og med enten Ole Møller eller træner Rene Kjær som kusk.

- Der gik et stykke tid, inden Amadillo lagde sig ud, men Ole troede på ham, og siden gik det jo gået rigtigt godt, siger Thomas Olsen, der sammen med sin familie og familien Møller har glædet sig over de mange oplevelser hesten har givet dem.

Amadillo C N vandt også løb på Halmstad-banen for Steen Juul, men den største præmie var for en andenplads, også i Sverige, for Thomas Uhrberg, til 45.000 kr. I alt vandt hesten 23 sejre, og blev to år i træk banens mest vindende hest.

Amadillo C N og Ole Mølle vinder Erling Rügge Memorial

Succes med anpartsstalde

Ole Møller har været med i mange anpartsstalde gennem tiderne, og det har bragt nye mennesker ind i sporten. Mange håndboldfolk var med i Stald Sigi, der havde stor succes med Flemming Vangs hest, Pugin Frisco, og bl.a. med sejre i Charlottenlund. For dem der ikke lige har styr på navnet, så stod Sigi for Svaneke-Ibsker Gymnastik- og Idrætsforening.

Stald Kariya var også en andelsstald med hurtigtraverne Hero Line og Kariya. Den stadig eksisterende andelsstald Team Il Chico er Ole Møller med endnu i dag. Denne gruppe startede med bravur i form af John Mikkelsen-opdrættede Mikko, der blev Årets Hest tilbage i 2008. Mikko, der vandt 22 sejre i 98 starter, blev kørt oftest af John Mikkelsen. Den anpartsstald har nu kun Highway Damgård tilbage.

 

Storløbssejre til Møllers

Ole Møller har deltaget i Bornholmsmesterskabet syv gange. To gange, som tidligere nævnt, med Hatrick Guy, ligeledes to gange med Nideal II samt en enkelt gang med hestene Kariya, Rival Hoff og Royal Street.

Seneste årgangsmesterskabssejr var i 2021 med Gin Gin i 3-årsmesterskabet. Sejr med Eros Cool i 5-årsmesterskabet skete i 2002, mens Ole Møller vandt Nikodemus’ Mindeløb med Odysseus Simoni i 2013.

Andre såkaldte storløbssejre har været med Moonlight J K i Calles Cup i 2009, og med Spot On La Marc i Golden League-finalen i 2017.

 

Næste generation er med

Alle tre af Lone og Ole Møllers børn, Terese, Theis og Thea, har deltaget i ponytravløbene, og to af dem er på nuværende tidspunkt forsat som travkuske bag de store heste.

Mest kendt er Terese Møller, der har deltaget flittigt i både montéløb og sulkyløb, og med stor succes. Det har blandt givet deltagelse i Danmarksmesterskaberne i montédisciplinen, og hvor det endda blev til en andenplads i 2010.
Far og datter udgjorde i flere år et godt team, de svingede bare sammen. Nu er der lidt længere mellem disse øjeblikke, da Terese er bosat i Kalundborg.

-Ja, om det er Kalundborg, Grønland eller Australien kommer ud på eet. Jeg synes bare, det er så langt væk, siger Ole Møller med skævt smil. Heldigvis ser vi stadig Terese herhjemme stabilt, og SÅ er vi til travløb.

De seneste år er sønnen Theis Møller også begyndt som travkusk. Licensen tog han i København, men nu er han flyttet tilbage til Bornholm.

-Han vil få flere og flere køreture, jeg er ved at være mættet nu. Uden de to, og uden min bror tidligere, samt støtte fra den øvrige familie gennem tiderne, og de sidste år fra Thomas Olsen med familie, havde jeg ikke været med i sporten på det niveau. Det har været uvurderligt, roser Ole Møller.

 

Spot on la Marc og Ole Møller

Ved siden af sporten

Der er jo trods alt andet i livet end heste og travløb, og det har Ole Møller også haft tid til i sin fritid fra tømrererhvervet. Efter det var slut med håndbold kastede han sig over cyklerne, og også fitnesslokalerne bliver flittigt besøgt. Det med at træde i pedalerne gjorde Ole Møller specielt meget i corona-tiden. Ja, det lyder utroligt, men fortællingen kommer direkte fra manden selv:
-Jeg cyklede Bornholm rundt i syv dage i træk. - Det skulle således være ganske vist.

I alt er det blevet til 178 sejre til Ole Møller gennem disse 40 år i sporten. Højeste placering var i Kusketoppen i 1999, hvor han med sine 19 sejre endte som nummer tre hos amatørkuskene.

Der er også nogle fjerdepladser på denne liste. I 2017 f. eks., hvor det blev til 13 sejre for Ole Møller. Det kunne sagtens have blevet til flere sejre, og måske endda et championat. I hvert fald fik træner Rene Kjær fornøjelsen med en del sejre med staldens stjerne, Amadillo C N. Amatørchampionatet dét år blev vundet på 17 sejre.