Ponytrav til Wången

Ponytrav til Wången

Wången er travsportens rigsanlæg i Sverige, et nationalt kompetenscenter for hestesport indenfor islænder, travheste og et nationalt centrum for brugsheste.

Wången ligger så der er udsigt til fjeld og stor sø, græsset er grønt om sommeren og helt dækket af sne og is om vinteren. Wången er nok en af landet naturskønneste arbejdsplads / skole.

 

 

Foto: Nathalie Knebelau

På Wången har de uddannelse linjer indenfor hestepassere, travtrænere, kuske og ridelære, Hippologer og beslagsmede. Her uddanner de kommende professionelle indenfor hestesport på flere niveauer: fra gymnasium til universitetsniveau. Deres medarbejdere og lære har spidskompetencer indenfor trav, islændere, brugsheste, beslagsmed, pædagogik, hestehold, anlægsdrift, hestekundskab og forskning.

Da jeg gerne vil arbejde med heste og især indenfor trav verden, så valgte jeg Wången. Her kan jeg få den grundlæggende uddannelse, altså en gymnasial uddannelse og samtidig en uddannelse med heste, og hestehold, sygdomme og meget mere omkring, det at arbejde med heste, der ikke er at finde i Danmark.

Foto: Nathalie Knebelau

Der er mange store svenske profiler der er udlært fra Wången, til eksempel så er 3 af de 4 Djuse brødre, ejeren af Joviality, Sabine Kagebrant, der tog A-træner licens i 2023. Daniel og Olle Wäjersten, som også meget gerne håndplukker, dem der er udlært fra Wången. Celine Rød arbejder i USA hos Svanstedt stables, og er passer på Lady Landia der lige har vundet Breeders Crown for 2 årige.

Man kan sagtens gå på skolen, uden selv at have hest med, alle bliver tildelt en pas hest. Jeg har valgt at tage en hest med, den skal passes og trænes udenfor skoletiden.

 

Foto: Nathalie Knebelau

Nu har jeg gået på skolen i et stykke tid og jeg har haft lidt svært, med det svenske sprog, men jeg forstår meget mere nu, end da jeg begyndte. De har mange rutiner især omkring hestene, man lige skal vænne sig til. Når man kommer derop, får man en pas hest ,som man skal passe, men selvom man har en pas hest for man lov til at køre forskellige heste til køre lektionerne. Jeg har kørt med pony, koldblodstraver og selvfølgelig også almindelig traver. Mange af deres heste går på løsdrift, der er nogen, der står inde på natten, der er forskellige rutiner afhængig af det. Man får hurtigt lov til at køre heste under lektionerne. Første lektion udfyldte vi et papir med hvilken slags pas hest vi ønskede og hvad vi har af erfaring, inden vi kom til skolen, om man har kørt pony eller storhest, har man været og arbejdet for en træner eller noget andet.

Jeg kan rigtig godt lide skolen, lærerne gør deres bedste for at hjælpe og forstå mig, og hjælpe med at gøre det lettere. De gør deres bedste for at man føler sig velkommende til skolen, selvom det kan være svært at forstå hindanden i starten gør de deres bedste og det er rigtig dejligt. mange lærer tager tid for at prøve at forstå en så man for svar på sine spørgsmål, det kan tage lidt tid men de prøver deres bedste.

Der er elever fra hele Norden, Sverige selvfølgelig, Norge, Finland og selvfølge mig fra Danmark.

 

Foto: Nathalie Knebelau

På et skole år er der 2 perioder af 14 dage, hvor vi skal i praktisk hos en træner. Det sidste år, er der mulighed for praktisk i udlandet, det kan være i Frankrig, USA ect.

Jeg har lige afsluttet min første praktisk periode, hvor jeg var hos Timo Nurmos. Han er finne, og han har 68 heste i træning, og mange er ungheste. De tog vældig godt imod mig, da jeg ankom til Solvalla, med min kuffert, da jeg skulle mødes med dem der, og derfra med dem hjem. Jeg blev hurtig introdukseret til dem i stalden, og hvilke heste de havde med til start.

Næste dag fik jeg en rundvisning på gården, men havde ellers fri til at blive installeret i den lejlighed, de stilede til rådighed. Skulle møde i stalden om morgen kl 6, og her var der allerede fodret og heste klar til at komme på fold, boksene ordnes, og kl 8 skulle vi stå klar med første hold, der skulle ud og trænes. JA, første dag og allerede sat bag en hest.

En fantastisk oplevelse og rigtig mange træningsture, med mange forskellige heste. Vi var på første træningstur om dagen, holdet med flest heste. Fedt at opleve, at køre så mange heste sammen under træning. Tænk første hest jeg har kørt hos Timo, var Flying Finn, som vandt i sin første start, kørt til sejr af Magnus A. Djuse, og som jeg tilmed hjalp med at sele op.

 

Glæder mig så meget til at starte igen efter Juleferien.

 

Foto: Nathalie Knebelau